Saturday, March 31, 2007

Geprek met de prof van Leuven

Gesprek met dr. Vansteenkiste op 30 maart 2007
Verslag van ons Lieve

De resultaten vanuit Herentals waren niet doorgestuurd, de dokters hadden ze dus nog niet kunnen bekijken. Wij waren ontgoocheld over dit ontbreken van onderlinge communicatie..
Dr. Vansteenkiste bekijkt voor de eerste keer de resultaten terwijl we erbij zitten en onderstreept hier en daar iets. Het lijkt op diagonaal lezen, wat wij ook opmerkten. De dokter antwoordt dat hij dagelijks met deze materie bezig is en wel degelijk alles goed opgenomen heeft. Achteraf bleek dat inderdaad te kloppen
We moesten vertellen wat we al wisten van dr. Nagels: kleincellige kanker, verspreidt gemakkelijk maar is gevoelig voor chemo, longvlies enigszins aangetast, in de pancreas 2 bolletjes gezien, in lever en hersenen niks. Reactie van dr. Vansteenkiste: dat is al veel.

Analyse van dr. Vansteenkiste o.b.v. de foto’s en tekst uit Herentals:
Diagnose
Gezwelvorming uitgaande van linkerlong bovenkant, kwaadaardig type, kleincellige kanker, kleinere cellen worden zelden geopereerd, meestal vrij gevoelig aan chemo en straling.
Op de scan van de pancreas (buiten de borstkas) wordt een afwijking gezien. Hier moeten we wel heel voorzichtig zijn met de interpretatie! De pancreas is een speciale plaats. Uitzaaiing vanuit de longen in de pancreas (maar niet in de lever) is op z’n minst vreemd. Daarom verdient dit speciale aandacht. Het is mogelijk dat het uitzaaiingen zijn maar de beelden zijn niet voldoende duidelijk omdat de scan niet optimaal is. Lieve vraagt wat het nog kan zijn als het geen kanker is. Het zouden eventueel littekens kunnen zijn van een pancreasontsteking die ongemerkt voorbij is gegaan. De pancreas moet daarom verder bekeken worden via een bijkomende scan. De buikzone zal helemaal gescand worden om eventuele uitzaaiingen te detecteren. Wij dringen aan op een snelle actie. Het onderzoek gebeurt maandagmorgen (02/03/2007) om 9u40 (speciale inspanningen geleverd om het zo vroeg mogelijk te laten doorgaan). Om zeker op tijd te zijn gaat onze va zondagavond al binnen. Dit scanonderzoek laat toe te kiezen voor de juiste behandeling. Direct na dit scanonderzoek wordt de behandeling samen met dr. Vansteenkiste besproken. Lieve gaat samen met ons moe tegen 10u naar Leuven.

Behandeling
De eerste aanpak wordt voornamelijk bepaald door het feit of de abnormaliteiten zich binnen of buiten de borstkas bevinden.
Als de kanker enkel binnen de borstkas zit,
- bestaat de behandeling uit een combinatie van chemo en bestraling,
- is er een grote kans op volledige en snelle genezing.
Als de kanker buiten de borstkas zit,
- is er een langere chemokuur nodig,
- is de graad van verspreiding belangrijk,
- is de kans op genezing veel kleiner, niet onbestaande maar uitzonderlijk.
Maandag of dinsdag zal direct gestart worden met de behandeling, die gekozen wordt o.b.v. de resultaten van de scan van maandag.

Bijkomende opmerkingen
- Onze va vraagt of de intelligente proffessoren met elkaar willen overleggen voor er beslissingen genoemen worden. Dat wordt gegarandeerd door dr. Vansteenkiste.
- Medisch is het geen probleem dat we ondertussen een week verder zijn. De groei van een tumor (of uitzaaiiing van een kanker) is geen kwestie van dagen of weken, maar eerder van meerdere maanden. De kleincellige kanker verspreidt zich wel wat gemakkelijker en sneller maar ook dan nog is het een kwestie van meerdere maanden.
- Onze va heeft nu af en toe een drukkend gevoel in de long. Dat kan van de kanker komen, invloed van de tumor. Het beven zal eerder een mentale oorzaak hebben. Volgende keer bij beven koorts meten.Wat doet de pancreas, wat is het nut ervan? De pancreas produceert hormonen en ook enzymen voor de spijsvertering (werking van de darmen

No comments: