Monday, April 2, 2007

Gesprek met dr. Vansteenkiste op 2 april 2007

Vandaag werden de longen en de buikholte volledig gescand om na te gaan of er al dan niet uitzaaiingen zijn. Er werd geconstateerd dat er kankerletsels zijn in de longen (linkerzijde) en de pancreas. Rond de pancreas werd ook een klier gezien. De kanker heeft zich dus verspreid. Dat is slecht nieuws. Het goede nieuws (voor zover we dat nog goed nieuws kunnen noemen, maar we zoeken altijd naar lichtpunten) is dat er buiten de longen maar 1 orgaan is aangetast (de pancreas) en dat de lever niet is aangetast.

Behandeling:

In dit stadium wordt er gestart met chemo, niet gecombineerd met bestraling. Voor de behandeling zijn er nu 2 opties:

  1. de standaardbehandeling (combinatie van 2 middelen), men moet 3 dagen in het ziekenhuis blijven voor de behandeling.
  2. instappen in een onderzoek: bij dit onderzoek worden ongeveer 1700 patiënten met kleincellige longkanker opgevolgd. 50% van deze patiënten volgen de standaardbehandeling en de andere 50% volgen een nieuwe behandeling (ook een combinatie van 2 middelen + vitaminetherapie). Van deze nieuwe behandeling wordt verwacht dat ze een aantal voordelen heeft. Als je toestemt deel te nemen aan dit onderzoek, dan beslist de computer (random, voor de objectiviteit van het onderzoek) of je de standaardbehandeling of de nieuwe behandeling krijgt. De patiënt mag dus niet zelf kiezen.

Onze va heeft gekozen om deel te nemen aan het onderzoek en hoopt op de nieuwe behandeling. Voor beide opties is de cyclusduur 3 weken en wordt het effect tijdens de behandeling opgevolgd via een evaluatie om de 6 weken (na 2 cycli).

No comments: